Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ανταλλακτική Οικονομία στην Κω...

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε στην Κω η ανταλλακτική Οικονομία με την συνάντηση των πρώτων μελών την Τετάρτη το απόγευμα στο Πολύκεντρο Θαλασσινού.

Οι πρώτοι άξονες με τους οποίους θα κινηθεί η ομάδα αλλά και όσοι θέλουν να συμμετέχουν σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω, που θα περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που έχει ο καθένας να προσφέρει για να λαμβάνει «Μαϊδιά» και να τα ανταλλάζει με άλλες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Ζω με ανταλλαγή-Ζω χωρίς χρήματα-Ζω με τη γη και μαζί της ξαναγεννιέμαι...
Ανταλλάσσω το χρόνο μου, τη σκέψη μου, την ικανότητα μου, την ιδέα μου, τη δουλειά μου, τον κόπο μου...

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ιδιώτες. Αφήνουμε τις πολιτικές, φυλετικές θρησκευτικές διαφορές στην άκρη και επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, στις ικανότητες του και στη διάθεσή του για προσφορά και ανταλλαγή μέσα στον Κύκλο. Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες, για τις οποίες θα αμειφθεί με Μαϊδί, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του.

Με τη σειρά του μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να «πληρώσει» με τους Μαϊδί που έχει αποκτήσει.
Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης , με τέτοιο τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι΄ αυτές, ώστε να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές. Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.

Οι εξελίξεις μας οδηγούν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις έξω από το σύστημα που κάποιοι μας επιβάλλουν. Φαίνεται ότι η μόνη λύση για την επιβίωσή μας είναι η ελευθερία μας ...

Τι είναι το «Μαϊδι»
Είναι ένα κοινωνικό, εικονικό, τοπικό νόμισμα, μη κερδοσκοπικό άτοκο, άμεσα διαθέσιμο και υπάρχει σε επαρκή ποσότητα. Επειδή δεν είναι μετατρέψιμο δεν μπορεί να παρασυρθεί από την γενικότερη οικονομική κρίση και οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα γιατί δεν χρειάζεται κεφάλαιο, καθώς όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν. Η αξία του είναι ισοδύναμη με 1 ευρώ.


Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν και είναι οι εξής:

Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή.

Κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας.

Μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους , θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων.
Το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε.

Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που δεν μπορεί να ξεπεράσει το προσυμφωνημένο όριο.

Συμπληρωματικά σχέδια δράσεων
Ενίσχυση του αισθήματος της προσφοράς και της αλληλεγγύης μέσα από τις καθημερινές συναλλαγές.

Δημιουργία Παντοπωλείου.
Ανταλλακτικά και Χαριστικά παζάρια.
Δημιουργία Λαχανόκηπων παραγωγή αγροτικών προϊόντων (υπάρχει διάθεση από μέλη Κύκλου για παραχώρηση γης για καλλιέργεια)
Διαφύλαξη ντόπιων ποικιλιών (ντοματάκι-βεργάκι)
Μεταποίηση προϊόντων (π.χ Σάλτσες, γλυκά, τυρί...)
Παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και ειδών τέχνης

Μαζικές παραγγελίες από παραγωγούς (βλέπε «κίνημα πατάτας»/ κινήματα πολιτών για μαζικές παραγγελίες –κατά προτίμηση ντόπιους παραγωγούς).
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια
Επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού, υλικών, αντικειμένων (π.χ Ιατρικός εξοπλισμός –πατερίτσες, καρότσια, παιδικά καρότσια, κούνιες, κρεβάτια, ποδήλατα).
Σήμανση καταστημάτων (με αφίσα ή αυτοκόλλητα) που συνεργάζονται με τον Κύκλο, και διαθέτουν προϊόντα με ανταλλακτικό νόμισμα.

Η ανταλλακτική οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι που θα μας πάει ψηλότερα. Μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας και της κρίσης του πολιτισμού. Ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε-Δίνουμε αυτό που μας περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου