Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

H JPM αγοράζει την Ελλάδα για $2!

Για τις προθεσμίες και τα τελεσίγραφα στην Ελλάδα μιλά ο Peter Tchir, αναλυτής της TF Market Advisors, στην ανάλυση του με τίτλο «JPM Buys Greece For $2».
Ο Tchir θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγει ομόλογο ύψους 14,5 δις.ευρώ, τονίζοντας πως οι προθεσμίες του σαββατοκύριακου είναι απλώς διαπραγματευτικά τεχνάσματα.Ως ανάλογο παράδειγμα, ο αναλυτής της TF Market έφερε αυτό της πώλησης της Bear Stearns την άνοιξη του 2008 στην JPMorgan.
Αν και είχε εξαντληθεί το περιθώριο για τη σωτηρία της τράπεζας, όταν ο Jamie Dimon, της JPM, είπε ναι στη συμφωνία για την Bear, τότε όλα έγιναν αμέσως.Ωστόσο, όπως τονίζει, στην Ευρώπη σχεδόν κανείς από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να «τραβήξει τη σκανδάλη». Πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με όσους εκπροσωπούν και μετά να πουν το ναι.
Ακόμα πιο περίεργο είναι πως είναι λίγοι οι εμπλεκόμενοι που είναι γνώστες των οικονομικών.Είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικοί. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ήταν Υπουργός Άμυνας πριν από ένα χρόνο. Η ομάδα του IIF έχει περιορισμένη εμπειρία σε αναδιάρθρωση χρέους.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικας έχουν την εμπειρία, αλλά σε μια λειτουργική οικονομία  και όχι σε κατεστραμμένη όπως είναι αυτή της Ελλάδας.Όλοι φαίνονται τόσο φοβισμένοι και πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία, ενώ ο αναλυτής επισημαίνει πως μέχρι τώρα όλοι φαίνονται να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι απαραίτητη μόνο για να παρουσιαστεί στον κόσμο.


«Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι ότι τελικά κάποιοι Έλληνες πολίτες, ακόμη και ήσσονος σημασίας πολιτικοί, φαίνεται να παίρνουν ως αστείο τις "διασώσεις". Θεωρούν ότι δεν είναι για την Ελλάδα, αλλά γι’ αυτούς που δάνεισαν χρήματα Ελλάδα», αναφέρει.Συνεχίζει το συλλογισμό του και εκτιμά πως μια ελληνική πτώχευση δεν είναι οικονομικά καταστροφή, αντίθετα θα είναι καλή για τη χώρα .
«Όλοι ξέρουμε το ρητό σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος χρωστά λίγα και δεν μπορεί να τα επιστρέψει έχει πρόβλημα, ενώ αν χρωστά πολλά., έχει πρόβλημα ο δανειστής του», σημειώνει ο Peter Tchir.Όσο περισσότερο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τόσο περισσότεροι στην Ελλάδα θα το καταλάβουν επιτέλους.
Όταν αναζητούν το ένα σχέδιο απελπισίας μετά το άλλο, κανείς δεν σκέπτεται τι σημαίνει χρεοκοπία. Το «χαρτί» αυτό, εάν είχε παιχτεί, όταν είχε προκύψει κριτική σκέψη, με λίγη πίεση, θα είχαν προκύψει νέα σχέδια.
Τώρα όλο και περισσότεροι λογικοί άνθρωποι καταλήγουν στο ότι η χρεοκοπία δεν είναι το τέλος του κόσμου και μπορεί να αποδειχτεί το καλύτερο πλαίσιο για μελλοντική ανάπτυξη, με βάση τα λεγόμενα του αναλυτή, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ίσως πολύ νωρίς για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
«Αντ 'αυτού θα έχουμε ακόμη ένα γύρο σχεδίων και μέτρων που μόλις και μετά βίας θα εγκριθούν, δεν θα επιτύχουν», εκτιμά, για να τονίσει πως τότε θα χάσουν τη θέση τους όσοι συμφώνησαν σε αυτά, κάτι που θα φέρει την οικονομική πραγματικότητα στο τιμόνι.

ΠΗΓΗ: badmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου