Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ: "Η χρεοκοπία παραμένει στο τραπέζι"

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στον διεθνή Τύπο, μετά την ταραχώδη ψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή, καθώς τονίζεται ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποφευχθεί διότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

"Η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι, παρά την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μένουν πολλά να γίνουν ώστε να πειστούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τη διασώσουν" αναφέρει το Reuters.

Και προσθέτει: "Η καχύποπτη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που έμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να δώσουν γραπτές δεσμεύσεις ώς την Τετάρτη ότι οι αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας θα εφαρμοστούν και μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο".

Το Reuters επισημαίνει επίσης ότι ανοιχτό μένει το ζήτημα της κάλυψης της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μεταδίδει ότι "οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν καθησυχάζουν την Ευρώπη", επεξηγώντας ότι "ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας".

Το πρακτορείο υπενθυμίζει επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν επιφυλακτικός στο παρελθόν απέναντι στο ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ενδεικτική για την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων αναφορικά με την υλοποίηση του νέου σκληρού προγράμματος περικοπών είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν ότι ίσως η Ελλάδα αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να προχωρήσει στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Το Associated Press, από την πλευρά του, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.



Όπως τονίζεται, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει την τελική έγκριση για το νέο πακέτο βοήθειας τουλάχιστον ως τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα διευκρινιστεί πόσες τράπεζες και ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και μέχρι να εγκρίνει τη συμφωνία η γερμανική Βουλή.

Αυτό σημαίνει - σύμφωνα με το πρακτορείο - ότι τόσο οι Έλληνες όσο και η παγκόσμια οικονομία δεν θα γνωρίζουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα εάν η χώρα θα αποφύγει εν τέλει τη χρεοκοπία.

ΠΗΓΗ: http://www.nooz.gr/economy/i-xreokopia-paramenei-sto-trapezi-lene-ta-die8ni-mesa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου